Nyheter, Pressmeddelanden26 maj 2023

Hjo Installation bryter nästa miljard med storsatsning i expansiv region

Hjo Installation fortsätter sin fantastiska tillväxtresa och under en ny super-fredag presenterar vi tre nya förvärv: Swetech Norr, Multcon och Eltech i Norr. Totalt sätt omsätter bolagen runt 180mkr och har 90 anställda. I och med förvärven bryter Hjo Installation ny mark: Koncernen omsätter nu över 2 mdkr och man etablerar sig i expansiva Norrland. – Vi har på håll kikat åt Norrland och sett allt om händer i regionen med den gröna omställningen, industrins utveckling och etableringen som görs av utländska aktörer. Vårt investerarteam (se bilden) reste dit och vi är häpnade över potentialen som finns. Vi är glada att landa dessa tre fantastiska bolag men det är inte slut med detta. Vi räknar med att presentera flertalet bolag från regionen inom en snar framtid, säger Christoffer Olbrich på Koncernchef på Hjo Installation.

Med de klara förvärven och pågående affärerna kommer Hjo Installation vara runt 50 bolag inom en snar framtid. Bolagen omsätter över 2mdkr och har över 900 medarbetare. – Det är ett delmål och naturligtvis stort för oss. Vi ser det som ytterligare ett bevis på att vi är på väg åt rätt håll. Vårt mål är att förvärva bolag med en högre lönsamhet än branschsnittet och där är konkurrensen som hårdast. Vi märker att vår modell tilltar befintliga ägare där bolagen får leva vidare som de är. Men framför allt ser många att deras resa inte slutar här utan man fortsätter med oss och blir delägare i liknande bolag, säger Christoffer Olbrich.

Eltech i Norr

Eltech jobbar med service & entreprenader inom el. Bolaget återfinns i Skellefteå där man är en stor aktör med avtal med Skellefteå Kommun, Skellefteå Kraft, Skelleftebostäder samt landstinget. Eltech är 45 anställda och omsätter 70mkr med god lönsamhet. – Service är vår största del men vi utför även entreprenader. Utöver våra avtal med kommun & landsting jobbar vi mot privata fastighetsägare och industrin i Skellefteå, säger Marcus Wiklund VD på Eltech.

Eltech grundades år 2003 när Markus Wiklund och hans partner Andreas Johansson valde att starta eget. – Vi var resande montörer och kände att vi kunde köra själva. Succesivt har vi byggt upp bolaget år för år. Jag själv har varit lärare på skolan och vi har ett fortsatt gott samarbete med dem så har vi fångat upp de största talangerna på elprogrammet och vidareutvecklat dem. Idag är snittåldern 30 år på våra montörer och det ser vi som en styrka, säger Markus Wiklund.

Nu väljer Markus och de övriga ägarna i Eltech att sälja bolaget till Hjo Installation. – Vi har haft flera bud på Eltech senaste åren men det har aldrig känts rätt för oss. Alla har krävt att vi skall byta namn och varumärke. 2021 valde vi att låta sex av våra ledande montörer bli delägare i Eltech. När vi fick förslaget från Hjo Installation så har det känts rätt hela vägen och när alla ägare röstade så var vi eniga om att detta är rätt väg framåt för oss, säger Markus Wiklund.

-Vi kan vara dubbelt så stora om tre år tror jag. I Skellefteå byggs två stora batterifabriker som gör att hela området växer med detta. Vi har också den gröna omställning med H2GS stålfabrik som gör att det finns mängder med jobb. Med Hjo Installation i ryggen kommer vi våga vara mer offensiva än tidigare, vi kan utveckla vissa grenar och med ett samarbete med andra bolag i koncernen kan vi våga ta mer jobb. Jag är väldigt optimist om vår framtid, säger Markus Wiklund.

Multcon

MultCon jobbar med elinstallationer och utgår från Boden men har nästan hela Norrbotten som arbetsområde. Bolaget omsätter 36 mkr med god lönsamhet och har drygt 20 anställda. – Vi jobbar både mot företag och privatpersoner. Största affärsområdena är nyproduktion av villor samt installation och service mot industrin som är stor här. Vi har även flera avtal mot vår kommun och är med och installerar datahallar som bl.a. flera utländska aktörer etablerar i vårt område, berättar Jonas Näzelius VD på MultCon.

MultCon grundades av Jonas och Ida-Linn Näzelius år 2013. – För några veckor sedan fyllde vi 10 år och jag är stolt över vår utveckling. Vårt mål har alltid varit att leverera ett proffsigt och mycket väl utfört arbete och vi har genom åren jobbat efter tre ledord: flexibilitet, noggrannhet och punktlighet. Vi står för det vi säger och har vi lovat att komma en viss dag så skall vi göra det. Vår filosofi är att uppmuntra alla anställda att påverka och utveckla sitt eget arbete för att det ska bli både bättre och mer effektivt. Vi ägare ska försöka underlätta det så mycket som det går och vägleda när det behövs. Det kan gälla att köpa in nya typer av verktyg, förse med attraktiva och ändamålsenliga fordon och kläder – allt för att göra jobbet både roligare och utvecklande, säger Jonas.

Nu väljer Jonas och Ida- Linn att bli en del av Hjo Installation. – MultCon har aldrig varit till salu. Vi har varit uppvaktade under flera år men aldrig känt att vi velat sälja. När vi träffade Hjo Installation stannade vi upp och funderade ett extra slag. Vi har liknande värderingar och det var avgörande för oss. Hela familjen är stolta över vårt bolag och för oss är det positivt att kunna driva det vidare under samma namn och med samma värdegrund. Det ger oss extra kraft att ta nya steg i vår utveckling tillsammans med en större organisation som vi ser fram emot att kunna utväxla erfarenheter och kunskap med.

-Ida- Linn och jag har valt att bli delägare i Hjo Installation och vi kommer ge alla anställda möjligheten att följa vårt exempel om de vill. Det känns kul och vi hoppas det blir en extra morot för dem. MultCon har stora möjligheter framåt med allt som händer i Norrbotten. Kiruna och Gällivare både bygger ut och delvis flyttar städerna och då ska det bl.a. byggas nya bostäder och mycket mer. Boden ligger i navet i den gröna omställningen i norra Sverige och det är en häftig samhällsutvecklingsresa vi har påbörjat. Vi är stolta över att säga att det är här det händer och det känns extra kul att Hjo Installation valt att satsa vidare i den här regionen! säger en glad Jonas Näzelius.

Swetech Norr

SweTech Norr med säte i Haparanda är ledande på teknisk isolering i Norrbotten och halva Västerbotten. Förutom teknisk isolering som är den största delen arbetar man även ventilationsmontage, brandtätningar och byggplåt. Utöver Haparanda har man även filial i Skellefteå och Gällivare. Företaget omsatte 72mkr år 2022 och har 25 anställda som jobbar med en bred kundbas: - Tillväxtmöjligheterna är väldigt goda i Norrland där det är enormt tryck med alla satsningar som görs. Teknisk isolering är en del i alla byggen och Swetech Norr är ett väldigt fint bolag med bra marknadsposition. Vi ser att denna marknad ökar med fokuset på energieffektivitet. Swetech är väletablerade och har en bred kundbas, säger Christoffer Olbrich Koncernchef Hjo Installation.

-Jag startade bolaget 2005 när vi åkte upp till malmfälten. Då var vi två personer och sen rullade det på. Vi blev ganska snabbt tio personer och sen har vi växt med någon anställd per år till dagens 25. Vi har knappt haft en besiktningsanmärkning på nästan 20 år och det är vi väldigt stolt över. Vi skall inte störa kunden utan se till att göra ett bra jobb. Det är min filosof, säger Jan Nikula VD på Swetech Norr.

Jan Nikula grundade Swetech Norr och har varit 100% ägare av bolaget fram tills nu. När man nu blir en del av Hjo Installation så kommer Jan, alla fyra arbetsledare och en administratör bli delägare i Hjo Installation. – Det blir en nysatsning för vår del och det är roligt att arbetsledarna valt att gå med som ägare. Man blir ensam i rollen som ägare och man lever med detta jämt så får egen del känns det bra att vara en del av något större. För att kunna fortsätta växa så behöver vi stöttning i vissa frågor och det kommer vi få när vi är med i Hjo Installation.