Hjo Installations första förvärv
I maj 2019 tog Hjo Installation ett strategiskt steg genom att förvärva sitt första bolag; och det blev just K & K Väst el. Där inleddes därmed en ny era av tillväxt och utveckling inom koncernen. Detta förvärv markerade inte bara en betydande expansion av koncernens portfölj, med K & K Väst el som det första av idag 58 bolag, utan det representerade också en imponerande resa för VDn Christer Pettersson, från sina tidiga dagar som elektriker till en framstående entreprenör inom installationsbranschen.
För Hjo Installation representerar förvärvet av K & K Väst el inte bara en möjlighet att stärka sin närvaro inom installationsbranschen, utan det är också ett erkännande av K & K Väst el’s fina rykte inom branschen.
Kan du berätta om er resa som det första förvärvet i Hjo Installation?
-Efter att ha erfarenhet av att arbeta både i större företagsstrukturer och som egenföretagare, kom jag till insikten att jag saknade den sociala dynamiken och gemenskapen med kollegor. Detta ledde till att jag började fundera på att sälja mitt företag och vände mig till en mäklare för att utforska mina möjligheter. Efter att ha fått intresse från flera potentiella köpare, var Hjo Installation en av dem som stack ut för mig. Personlig kemi spelade en avgörande roll, och det faktum att personerna bakom Hjo Installation inte kom från samma bransch som mig, gjorde det ännu mer lockande.
Min sambo, Anna-Lena, hade också en påverkan på beslutet. Hon påpekade att varje gång jag hade träffat grabbarna från Hjo så hade jag en lyster i ögonen när jag kom hem. Vi vägde noga vad som skulle vara bäst för mig som individ, vad som skulle vara bäst för mina anställda och vad som skulle vara bäst för alla inblandade parter. Att sälja till Hjo Installation verkade vara det bästa alternativet för alla, eftersom förändringen inte skulle bli drastisk och alla parter skulle gynnas av det, säger Christer.
Vad är roligt med just Elbranschen?
-Inom elbranschen finns en mångfald av möjligheter och inriktningar, vilket gör den till ett spännande och varierande område att verka inom. Oavsett om det handlar om elinstallationer, industriell elektronik, kommersiella projekt eller offshore-arbete, så finns det en rad olika vägar att utforska och fördjupa sig i.
En av de mest spännande aspekterna av att arbeta inom elbranschen är den ständiga möjligheten att träffa nya människor och kollegor. Genom att samarbeta med leverantörer, grossister och andra företag inom branschen, öppnas dörrar till nya relationer och möjligheter till samarbete. Varje projekt innebär en unik samling av individer och företag, vilket skapar en ständig ström av nya erfarenheter och kunskap.
Att arbeta inom elbranschen innebär inte bara att utföra tekniskt arbete, utan också att bygga och underhålla relationer med andra inom branschen. Denna sociala dimension gör arbetet både berikande och lärorikt, och ger möjlighet till kontinuerlig personlig och professionell utveckling, säger Christer Pettersson.
Vilka möjligheter mötte ni när ni gick med i koncernen?
-När vi gick med i koncernen möttes vi av en mängd möjligheter som underlättade för oss och vi fick vara en del av ett större sammanhang. Det öppnade upp för bättre förutsättningar och stöttning från koncernen.
Vi hade saknat ett affärssystem under en längre tid och vid försäljningen implementerades det, vilket underlättade betydligt för vår verksamhet. Från att haft tre kontorsplatser på Ringögatan har vi genom åren växt i omfattning. Idag är vi 13 medarbetare från fem olika bolag inom koncernen och har utökat vår lokal från 170 m2 till 580 m2. Dessutom arbetar vi just nu med att ordna ytterligare kontorsplatser. Under många år har vi haft bra arbetsrelationer med personer på vår elgrossist, och det känns som att cirkeln sluts när vi plötsligt blivit nära kollegor under samma tak. Att jag fått vara delaktig i uppbyggnaden och involverad i många förvärv i Region Väst från start har varit både berikande och inkluderande.
Hur ser ni på samarbetet och kommunikation med andra bolag inom koncernen?
-Vi ser definitivt samarbetet och kommunikationen med andra bolag inom koncernen som mycket positivt och värdefullt. Vi har haft framgångsrika samarbeten med bland annat Elektra i Varberg, Elfixaren i Ale och Larsson & Karlsson Elinstallationer. Dessutom har jag försökt förmedla jobb och varit behjälplig i form av rådgivning. Att upprätthålla en öppen dialog är avgörande, och vi är alltid redo att bistå varandra och dela kunskap och resurser, avslutar Christer.
-Att göra det första förvärvet efter starten med Elektrobyrån, till vår koncern som idag består av 58 bolag var en milstolpe och en spännande utmaning. Det har varit en tid av lärande som har format min syn på affärsutveckling och ledarskap. Christer och K&K Väst El har varit en viktig del av vår resa. Christer är en grymt duktig affärsman med ett imponerande nätverk av kontakter, säger Koncernchef Christoffer Olbrich.