Nyheter18 juni 2024

Belysningsmaster monterades med hjälp av helikopter

På uppdrag av Ale kommun har JiO Eltjänst arbetat med att installera belysning på Jennylunds Friidrottsarena i Bohus. Projektet närmar sig nu sin slutfas, och de två sista masterna har nu monterats med hjälp av en helikopter.

Projektet som är lett av Mikael Holmqvist, vice VD och projektledare på JiO Eltjänst, har krävt noggrann planering. Helikoptern möjliggör snabb och effektiv placering av masterna utan att skada arenans löparbanor. Det är nästintill omöjligt att utföra detta med en kranbil på marken, med tanke på att varje mast väger 800 kg och är 18 meter lång. Vid tidigare montering av fyra master tog arbetet ca 45 minuter, och denna insats med två master slutfördes på endast 15 minuter. Att använda en helikopter för monteringen innebär också utmaningar, såsom väderförhållanden och säkerhet.

Området var tidigare en fotbollsplan utan någon form av belysning. Omvandlingen till en friidrottsarena har medfört behovet av modern och effektiv belysning för att skapa en säker och välbelyst miljö för idrottarna. Varje armatur har en effekt på 1670 watt och det är två till fem armaturer per mast, vilket ger kraftfull och jämn belysning över arenan. Detta belysningsprojekt på Jennylunds Friidrottsarena är ett exempel på hur JiO Eltjänst tar sig an lite annorlunda utmaningar. Vi ser fram emot att se den färdiga belysningen i drift och hoppas att det kommer att bidra till en bättre och tryggare miljö för alla som besöker arenan.

Mikael Holmqvist började som montör på JiO Eltjänst år 1995 som anställd nr 2 utöver VDn Jan Olofsson. År 2008 blev Mikael (eller Honken som han så härligt kallas pga. sitt efternamn Holmqvist) delägare och vice VD. Företaget såldes till Hjo Installation år 2022 och Mikael fortsätter att vara en viktig del av laget, med sitt långa engagemang till företagets utveckling som idag är ett team på 34 medarbetare.

Den "lilla" momentnyckeln.

fr.vä: Mikael Holmqvist, Niclas Johansson, Kevin Andersson och Pierre Hansen.

Det var imponerande och surrealistiskt att se hur projektet genomfördes med sådan precision från helikopterföraren, dessutom kräver monteringsprocessen skicklighet från montörerna (Pierre, Niclas och Kevin) på marken, bultarna dras med momentnyckel som kräver en kraft på 700 newton.

Helikopterpiloten Gustav Johansson och Mikael Holmqvist skakar hand efter ett väl utfört uppdrag.

Bra jobbat allihop!